dagelijks ritueel


Wakker worden met een ongelofelijke kater, een bijna dagelijks ritueel. Je strompelt van je kamer naar de keuken om een bakkie leut te zetten. Het huis is leeg. Je broers zijn naar school en pa en ma zitten in het ziekenhuis. Je staat er dus vandaag alleen voor. Maar dat is bijzaak, koffie, dat is nu van belang. Je pakt vanuit een keukenkastje de noodzakelijke twee benodigdheden om een bakkie pleur te zetten: een koffiefilter, en een bijzonder fraai koffieblik gevuld met toch wel speciale koffie, verbouwd door de niet zo welvarende boeren in arme landen. Wat dus simpelweg wil zeggen dat Jij en de rest van je gezin uitsluitend Max Havelaar koffie drinken. Uit principe.. Maar je kunt je nog de tijd herinneren dat er vroeger in de keuken een koffiemolen had gestaan , Je ouders hadden de bonen telkens zelf vermalen tot poeder voor een bakkie. Maar je was te jong om het te drinken, dus hoe het zelfgemalen drankje, de hoeksteen van ieder fatsoenlijk ontbijt nou smaakte, weet je niet.

Je wilt roken maar je komt tot de nare ontdekking dat je shag op is. Er zit letterlijk geen kruimeltje shag meer in je zak shag. Je bent noodgedwongen om uit de antieken kast in de huiskamer iets te roken van je ouders te jatten . Een antieken kast van verdomme ruim 4 ruggen, en na een half jaar waren al die verrekte slotjes al kapot. Maar naar moeders zeggen : Die kast paste toch zo goed bij het Chesterfield setje in de woonkamer.'Oké Ma dat chesterfield setje ziet er wel mooi uit maar zit voor geen meter. Maar goed, niet mijn huis, ik woon hier ook maar toevallig omdat ik geen andere woonplek kan vinden. Je opent de antiekenkast en daar verschijnen de rookwaren.Je kunt kiezen uit een pakje drum met oranje vloeitjes. of een pakkie Luckies,. Je pakt een pakje drum en laat de rest van de rokerij met rust.

Wat zou jou nou van deze verrekte kater af kunnen helpen? jij had toen je op kamers woonden wel eens op zondag laat in de ochtend na een avondje stappen een bierontbijt gedaan. Dit om de kater weg te drinken. En warempel. het had geholpen, dat was precies wat "de dokter" had voorgeschreven, De kater was weg maar. jij was wel meteen weer lamlazurus. Maar dat nam je op de koop toe. . Dus als jij met deze info even gaat concretiseren, weet je wat je nodig had.: Bier, en wel zo snel en zoveel. mogelijk. Je rolt effe een shagje en stapt de deur uit op weg naar de supermarkt. Je komt onderweg naar de supermarkt een jongen tegen waarmee je op de basisschool hebt gezeten Een ongelofelijke bullebak die van jou wel meer dan eens flinke klappen had gekregen. ,Waarom? Door het gegeven dat hij knikkers aan het jatten was van kinderen die minstens 3 jaar jonger waren dan hem. Dat was de reden dat jij hem om de zoveel tijd een paar corrigerende tikken en een hoofdstoot gaf. Maar dat was jaren geleden. Maar ik weet zeker dat wie dan ook, een paar flinke, rake klappen tegen je kop aan niet zomaar vergeet. Je kijkt hem quasi nonchalant aan en loopt verder. Je wilt omkijken, maar je denkt, bij jezelf. neh, toch maar niet.

Je stapt bij de supermarkt binnen en kijkt naar het personeel, 3 man sterk. 2 kassajuffrouws en een vakkenvuller die zich de man voelt omdat hij hier van al het personeel het langst werkte Ze kijjken je smerig aan. Je bent hier in dit dorp niet zo geliefd, een rijkelui kindje die flink aan de zuip en de snuif zit. Je pakt een karretje en laad eerst het bier in. Grolsch beugels. Maar je moet vandaag ook iet te vreten hebben. En met pa in het ziekenhuis om voor mams te zorgen en jou 3 broers op school zul je zelf iets moeten klaarmaken.

Je loopt naar de Konimex hoek maar ze hebben de indeling weer eens veranderd en waar eerst de aziatische lekkernijen stonden schitteren nu de Sorbo producten. Uit noodzaak vraag je aan de vakkenvuller waar de konimex is gebleven.. Loop maar mee ,'zegt hij .Je loopt het oppersupermarktwezen gewapend met een stoer prijzenpistool achterna. Hij stopt ergens en wijst naar de producten die voor jou de meest belangrijk zijn. ."Hier"zegt de supermarktmedewerker. Je bedankt hem dus absoluut niet en je pakt de kruiden voor een lekkere nasi goreng. Wel grappig, dat de konimex lekkernijen nu staan waar de sorboproducten eerst stonden , en dat de sorboproducten nu staan waar eerst de konimex lekkernijen stonden. Een beetje de omgekeerde werkelijkheid.Met de kruiden in jou handen die je nodig hebt voor een lekker maaltje ga je op pad naar de andere ingrediënten . Je snaait wat gehakt, wat rijst en een groentenpakketje. 'moet toch voldoende zijn, denk je.

Je hoort 2 roddelende huisvrouwen over jou praatten. Ze zeggen met gedempt stemvolume : Oh dat is die jongen van Kraak, ze zeggen dat ie homo is. Je kijkt verbaasd naar de wijven, want hier wonen geen vrouwen alleen stomme wijven. je loopt op ze af en zegt: oh dus ik ben homo, weet je nog meer over mij te vertellen wat ik niet weet?

Ze staan daar als een stelletje mutsen en je denkt : "krijg de tyfus" Je strompelt naar de kassa en zet je producten op de loopband van de kassa. Je pakt een pakje camel en stopt die kalmpjes in de binnenzak van jou jas. Een wat oudere vrouw kijkt naar je actie en staart je uitdrukkingsloos aan,, ze zegt niets, maar schud enkel haar hoofd om te laten weten dat zij het niet fatsoenlijk vind. . Je bent aan de beurt en komt erachter dat jij je portemonnee thuis heb laten liggen. : Schrijf maar op de lat,; zeg je, Omdat je ouders hier wel wat meer op de lat laten zetten en het keurig op diezelfde dag nog terug betalen.

Je komt buiten aan en pakt een biertje, Heerlijk ochtends drinken. je doet je rugzak om en loopt naar huis, terwijl je weet dat je dag zal bestaan uit dronken worden en jij in die toestand ook nog eens flink zou gaan kokerellen. Zoals altijd als jij bezig bent geweest in de keuken laat je dit domein achter als een waar slagveld. Als iemand mij zou vragen wat ik zou doen als ik de 10 miljoen zou winnen zou ik het bij god niet weten. Maar als iemand mij zou vragen wat ik zou doen als iemand mij een atoombomzou schenken zou ik het wel weten.. Gods wat heb ik een hekel aan dit dorp

En nee dit dorp waar ik het over had in deze tekst is niet het dorpje Horst maar een klein dorpje in brabant


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Ik weet niet waarom maar op de een of andere manier lukt het me niet om commentaar te verzenden.
tieske kraak, op 14-03-19

dagelijks ritueel

de trein naar.....

Intro van "Voor ik de pij uitga..."

voorwoord "collect" (2010 )

beetje herziende versie "zomaar iets"

zomaar effe een fotootje